Ženy Drive a Modrého světa ovládly 4. turnaj Axiom Ladies

23.11. 2013 -  normální sobota, venku už začíná zima, akcí na poli squashe nic moc, jen vzálená extraliga.. a ve Sportareně v Dubči účast spíš menší, z původně 12 ti přihlášených hráček se to smrsklo na deset.  3 hráčky z "domácího Sq Drive, dvě z Modrého světa,  dvě ze Squashpointu, po jedné ze Strahova, Staré Prahy a Sk Dubče. 10 hráček není po 16tkového pavouka optimální a tak jsme po souhlasu všech volili 2 skupiny po 5 ti hráčkách (4 utkání) s následným dohráním do konečného umístění (A1-B1finále, A2-B2 o 3.-4. místo atd.). Nasazené byly ve skupinách Lenka Füzy (26. místo na žebříčku Časq) a Míša Hájková (27. místo na žebříčku Časq). Ostatní hráčky losovaly. Míša svojí  skupinu vyhrála (4 výhry) ve druhé se to zamotalo.

Lenka porazila svojí častou soupeřku Terezu 3:1 a čekalo se, že si poradí s Klárou, ta prohrála s Terezou celkem jednoznačně 3:0. Lenka tak byla jasnou favoritkou.. no ...OMYL, ... všechno jinak. Klára překvapila všechny a nad Lenkou vynikajícím výkonem vyhrála 3:0. Po dohrání základních skupin jsme museli dopočítat body všech utkání  Terky a Kláry, které měly shodně po 6 ti bodech a stejné skóre setů (rozdíl vyhraných a prohraných setů - 6). Lenka asi zalitovala, že Tereza na ní uhrála set, nebo že neuhrála ona set na Kláru... tento jeden set by jí posunul do boje na bednu, takto na ní zbylo při stejném počtu bodů - 6 jen třetí místo v základní tabulce a hrála o 5.-6. místo. Kruté, ale tak to někdy chodí.

Šest bodů navíc měla ze čtyř utkání více Tereza než Klára  (66-60) a šla do finále proti Míše. Klára šla do boje o 3. místo proti Josefíně, která asi nejvíc potrápila- tudíž "rozběhala" Míšu v základní skupině. Utkání o 2. místo v zákl. skupině Josefy s Eliškou bylo zcela jiné, než pohledné utkání s Míšou. Byla to dramatická hra plná nepřesností, ale i krásných zákroků z obou stran. Po 5ti setové bitvě se nakonec radovala Josefa  (12/10, 8/11, 9/11, 11/9, 11/8).  Výhru 3:2 doslova  vydřela, otáčela nepříznivý stav 1:2.

9. - 10. místo

Mladičká juniorka Sq Drive Kristýna svedla s Petrou vyrovnané utkání, kde v její prospěch hrály v posledním setu rychle za sebou jdoucí chyby soupeřky.

Kristýna - Petra 3:2.  Určitě tak udělala radost nejen sobě, ale i své nové trenérce Míše.

7. - 8. místo

Denisa - Yvonna 3:2 (v pátém 12:10) Obě  hráčky se znají ze SquashPointu. Sety jako na vlnách: 1:0 pro Yvonnu, pak 2:1 pro Denisu, čtvrtý 11:4 zvládla Yvonna a stav byl 2:2. Už nevím přesně jak to bylo, ale myslím, že Yvonna měla mečbol... a zkažené podání přispělo k tomu, že Denisa utekla z prohry, svůj mečbol zvládla a vyhrála 12:10, tudíž 3:2. Ano, mnohdy stačí málo, někdy se štěstí nakloní, někdy odkloní.

5. - 6. místo

Toto utkání jsem neviděl a soudit podle výsledku asi nemohu - to by vypadalo jednoznačně - 11:4, 11:4, 11:6. Možná to tak bylo, ale pokaždé když jsem nahlédl, viděl jsem dravý pohyb Elišky po celém kurtu, žádný míček nenechala.. ale... Lenka je zkušená hráčka a ne nadarmo je na 26. místě žebříčku asociace. Svojí zkušenopstí a přehledem brala body. 

3. - 4. místo

Josefíně utekl první set (11:9), Klára vedla 1-0 a bylo na ní vidět, že chce oplatit poražku z nedávného A turnaje žen v Brně. Utkání bylo velmi pěkné, dlouhé výměny, výborný pohyb obou hráček. Josefa působila dravěji, více útočila na krosech a lajnách a vyhrála za sebou tři sety 11:7, 11:6, 11:6. Bylo to jedno z nejhezčích utkání turnaje (nejsou to slova trenéra, ale přítomných).

Finále

Co k tomu napsat?... Po celý turnaj nenechala Míša  nikoho ani na okamžik na pochybách, že by někoho nechala nad ní vyhrát třeba jen set. I tady tomu tak bylo. Finále vyhrála za krátký čas tvrdě, rychle a nekompromisně 3:0, i když nad stále lepšící se Terkou. (11:6, 11:2, 11:3). Míša, která byla v minulé sezóně na 12 místě Časq je v současné době na 27 pozici, tudíž může B ženy hrát, byla o patro, ne-li dvě nad ostatníma. Myslím, že se do blízkosti TOP 10 vrátí. Jak brzo se uvidí.

Závěrem

Za pořadatele mohu potvrdit, že počáteční obava z  menšího zájmu byla rychle  pryč. Turnaj probíhal ve shodě a pohodě, byli jsme také potěšeni z návštěvy trenéra holek Modrého světa Petra Steinera, a byli jsme rádi, že mu u nás chutnalo. Petře, recepty jsou na stránkách a příště na viděnou.

- Jarda Zajpt-  

 

PS: Těstovinový salát s tuňákem pro 12 osob

1x těstoviny (barevné vrtule), majolka, zakysaná smetana, 10 vajec, okurka, 4 rajčata, 1x žlutá paprika, 2x tuňák ve vl. šťávě (konzerva)