Recept na lotrinský koláč

Francouzský slaný koláč, ve Franciii tak oblíbený, jako je v Itálii pizza

  • náplň

                kajenský pepř
                pepř
    4          vejce
    150 g   gruyére (madeland, moravský bochník)
    250 ml smetana
                sůl
    250 g   prorostlá slanina
  • těsto

    250 g   hladká mouka
    125 g   máslo
                sůl
    3 lžíce  studená voda
  • postup přípravy receptu

  • Mouku si nasypeme na pracovní plochu, uprostřed si vytvoříme důlek. Plátky másla, sůl a 3 polévkové lžíce studené vody rychle zapracujeme s moukou na křehké těsto.

    Na pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme a vložíme do kulaté pečící formy a dáme na 1 hodinu do chladničky.

    Tenké plátky slaniny opečeme na suché pánvi dozlatova.

    Těsto obložíme plátky propečené slaniny, tenkými plátky sýra. Vejce rozmícháme se smetanou, solí, pepřem a kajenským pepřem. Tuto vaječnou směs nalijeme na koláč.

    V předehřáté troubě na 200°C pečeme asi 35 minut. Koláč musí ztuhnout a na povrchu lehce zezlátnout.

    Podáváme horký nakrájený na trojúhelníky se sklenkou dobře vychlazeného bílého vína.

  • poznámka Dagmary

  • dělala jsem to podle tohodle receptu, jen jsem ke slanině hodila jednu cibuli. 
    Množství jsem trochu upravila, páč nerada vážím, takže jeden balíček slaniny, jeden balíček sýra (myslím že jsou po 10 dkg), vejce jen 3. Těsta mi trochu zbylo, holky včera říkaly, že se to dá dělat i na listovým těstě. A v jednom jiným receptu se psalo, že se má dno těsta propíchat vdličkou, aby se nezvedalo.